reklám

                                                  

úgy látszik ma ilyen naplóírós kedvemben vagyok. ha már a megjegyzéseket lusta vagyok megírni ugyebár :D ezúttal a reklámokról lesz szó. az online reklámokról.

nos, röviden a kurva anyjukat. (csapj a aszádra, ha ezt kimondtad) hosszan meg... miért kell nekem elviselnem ilyen adocean.pl meg ehhez hasonló szirszaroknak a hirdetéseit, amik ugye célzottan nekem jönnek. figyelembe véve a böngészési előzményeimet, szövegkörnyezetet és a kedvenc sörmárkámat. kösz nem, hol a gomb amivel ki lehet kapcsolni? ja, az nincs. kár, a tévében is el lehet addig kapcsolni amíg reklám van. sőt, ott olyan hogy vagy adás van, vagy reklám. nem egyszerre, egymástól elvonva a figyelmet.
aztán jött az adblock plus. (https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/1865) hála az égnek, megmentőként érkezett. be lehet neki állítani konkrét webcímeket, maszkokat, vagy akár div-eket is. mert már ez is divatos. előbbieket ugye le sem tölti, utóbbit csak simán nem látom. hogy mit nyerek vele? nem látom a sok szir-szar villogó reklámcsodát. kevesebb adat áramlik a hálókártyán, emiatt gyorsabban bejön az oldal. nemcsak letöltési, de renderelési sebességre is gondolok.
és most elérkeztünk arra a pontra ami miatt írásra vetemedtem. ezennel kijelentem, hogy nem lesz reklám ezen a lapon. (hacsaknem ajánlanak egy legalább hatszámjegyű összeget havi szinten) nem fogom a php.net-et reklámozni, nem fogom a napiszart reklámozni, nem fogom a google-t reklámozni csak azért, hogy teli legyen kis szines bizbaszokkal az oldalam. megvannak ezek a lapok nélkülem is. nem fogom az alvin és a mókusok honlapját reklámozni (alvinrecords.com) pedig szeretem őket, ahogy a junkies zenekart sem (junkies.hu) inkább legyen üres a honlapom, minthogy olyan kis bigyókkal legyen tele, amihez amúgy nem túl sok közöm van, azon kívül hogy használom őket.
továbbá nem fogok naptárat kitenni az oldalra azért mert az hű de jó, és legalább kitölti a helyet. mi a búbánatnak amikor az oprendszer egyetlen kattintásnyira rejti el előlünk ezt a fícsört. ugyanezen okból nem lesz kint óra sem, pedig azért milyen irónikusan szar... akarom mondani hasznos egy windows tálcát leutánzó lábléc órával, amin ugyanúgy szemlélhetjük az idő múlását mint a valódi windows tálcán. ez akkor a leghasznosabb, ha javascripttel kérem le az időt, így mindig szinkronban marad a két idő. szóval ezek haszontalan baromságok, amiknek semmi értelme, és semmi keresnivalója nincs egy weblapon. mondjuk szerintem egy 100-200 pixel magas statikus felső menüsor is kiveri a biztosítékot alapszinten.
se reklám, se haszonalan "mennyi az idő a gépeden" funkció, se semmi ilyesmi.
helyette van 200 üres tag, de az nem látszik úgysem. más nincs. tartalom van bazze, nem sallang, hanem lényeg. és ez - remélhetőleg - így is marad