kő'olaj? miért nem kő'olaj?

                                                  

a koronavírusra és a járványügyi helyzetre való tekintettel - ez lesz 2020 legtöbbet hangoztatott mondata - most egy egyszerű befektetési javaslattal állnék elő. elsőként tekintsük a háttérhelyzetet: kijárási korlátozás van érvényben, ajánlatos, hogy minél kevesebb emberi érintkezés legyen. a nagy forgalmú közösségi helyek zárva vannak. mindeközben a korlátozások hatására csökken a fogyasztás többek közt benzinből is, aminek azonnali hatása abban érzékelhető, hogy a kőolaj hordónkénti ára meredeken zuhanni kezdett. mindez odáig fajult, hogy negatívba ment az ár. ez gyakorlatban azt jelenti hogy fizettek azért, hogy elvidd az olajat. mindeközben a lassuló gazdaság miatt minden állam vészforgatókönyveket készít, melyek mentén próbálják megmenteni, ami a gazdaságból menthető.

önkéntelenül is adódik, hogy a fenti három dolgot kössük össze: gazdaság megmentése, nagy közösségi hely bezárása, és a negativ olajár. hogyan? egy egyszerű de nagyszerű trükkel. van egy tavunk, a balaton. ennek űrtartalma megközelítőleg 1.9 köbkilométer (google alapján). ez azt jelenti hogy 1.9*1000*1000*1000 köbméter, ami pedig 1.9*1000*1000*1000*1000 liter. kellemes nyári melegben sokan szeretnek a vízparton hűsölni, korlátozás ide vagy oda. viszont egy mocskos dzsuvás helyen nem szeretnek az emberek annyira hűsölni, főleg ha még ha vízben úszni sem lehet. tegyük ezt: leeresztjük a vizet, felvásároljuk az olajat és beletesszük a balatonba, amig fel nem megy újra az ára. mit is jelent ez pontosan? azt hogy például április 20-án a egyes kőolajkitermelők 40 dollárt s hajlandóak voltak fizetni azért, hogy valaki vigyel el a kitermelt olajat.
na most 1 hordó az kb 159 liter. azaz ha a balaton vizét helyettesíteni szeretnénk olajjal, akkor kb 11 949 685 534 hordóra van szükségünk. ezt szépen bevásárolja a magyar állam, amiért 477 987 421 360 dollárt kap. ezt követően amikor visszatér minden a régi kerékvágásba, és az olaj ára ismét 20-40 dolláros sávon belül mozog akkor pedig eladjuk, amivel szerény 20 dolláros áron számolva 238 993 710 680 dollárt kapunk. ez mindösszesen 716 981 132 040 dollárt jelent.
ezen kívül ugyan aprópénznek számít, de az a minimális halállomány, ami található a tóban, az olajos halkozervként is értékesíthető.
a visszaállítás során a környezetvédelem részére az összeg 1%-át szánnánk (több mint a teljes éves hazai gdp), akkor mind a munkanélküliség megoldódna, hiszen egy ekkora projecthez számos munkásra van szükség. valamint a gazdasági stagnálás is inkább növekedésbe fordulna. mindemellett az összeg jelentős részét, több mint 50%-át el lehetne kenni politikusaink között, hiszen enélkül bele sem vágnánk egy ilyen projectbe. a fennmaradó több mint 40% (vagy ha a politikusi érdekek úgy kívánják akkor 4%) a lakosság körében életszinvonalemelésre, és fogyasztásösztönzésre is használható.
kérem a tisztelt parlamentet, hogy fogadják el a javaslatomat, és ne hagyják elesni az országot egy ilyen kivételes bevételi lehetőségtől

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

felhívásom poén jellegű, a valósággal történő bármilyen egyezés csak a véletlen műve lehet. nem szeretnék senkit környezetkárosításra buzdítani - és amúgy agyfasz hogy ezt az utolsó pár mondatot ide kell írnom mert van pár életképtelen hülye, aki nem érti a poént.