a vízválogató

                                                  

van egy szakma, egy titkos szakma. nem reklámozzák sehol, nincs a képzési listán. olyasmi lehet mint a harry potterben a varázslóképző. és mégis nap mint nap találkozunk a munkájuk gyümölcsével. nincs mit titkolni, ott van a címsorban is: vízválogató a szakma neve.

mivel titkos szakmáról van szó, ezért feltételezhetjük, hogy piszkosul jól keresnek. bár igaz, hogy a létezésükről is pusztán következtetés útján tudhatunk. hogyan? nos vannak a vizek a föld alatt. több ezer éve. ezt bepalackozzák, és eladják ásványvízként. és itt jön a trükk: csak a kiválogatott vizeket palackozzák be. egy liter ilyen víz több ezer évet töltött a föld alatt, majd rányomtatják a palackra, hogy "minőségét megőrzi". tehát valakinek ki kell válogatni azokat a vizeket amik már majdnem megromlottak a föld alatt, és gyorsan piacra dobni, hogy még a lejárat előtt elkeljen.
nincs kétség, valakinek ezt is meg kell csinálni. senki sem akarhatja hogy már eleve lejárt vizet adjanak neki, az meg egyenesen az üzleti érdekkel szembenálló, ha hosszúlejáratú víz kerülne forgalomba. képzeljük csak el: több ezer évet volt a föld alatt, majd bepalackozták, megvesszük és elfeledkezünk róla, majd újabb több ezer évet pihen a palackban, és még mindig friss - pedig addigra már sokszorosába kerülne. ki akarhat ilyet?