pixelhazugság

                                                  

az előbb épp a naplómban gyönyörködtem, játszottam a szinekkel, hover-rel, ilyesmivel, amikor is elő kellett vennem egy... nagyítót! vajon miért?

az történt, hogy az alapértelmezett stílusban az a link, amelyik az éppen mutatott oldal linkje, az ugyebár piros színű. de örökli a többi linktől a hover-t, így aztán, ha fölé viszem az egeret, akkor zöld lesz. két számítógépes alapszín. és ahogy ott mozgattam az egeret, feltűnt, hogy a link is elmozdul. ilyet szoktam látni más oldalon is, ahol hover-nek mondjuk félkövéret adnak meg, míg linknek normal-t, aztán egy nem tervezett egérmozdulat képes áttördelni az egész oldal felépítését. de itt szó sincs ilyesmiről, ugyanaz a betűtipus, forma, méret, minden, egyedül a szín változik. crt monitoron megérteném, ott egy pixelbe 3 subpixel van elhelyezve, aztán attól függően, hogy melyiket izgatja fel az elektronsugár, annak megfelelő szín látszik majd. értelemszerűen ott nem lehet fizikailag egy helyen a 3 szín, így ott egyértelmű lenne az ugrálás. de most laptopon nézem a saját kijelzőjével.
hát ft. (fasz tudja) ahogy vizsgálgatom nagyítóval, olyan mintha függőleges csíkok lennének az egyes pixelekben, tehát olyan, mintha sok subpixel lenne, és a crt-hez hasonlóan nem egy helyen, így ennyire eltérő váltás esetén érzékelhető az elmozdulás.
és ami miatt billentyűzetet ragadtam: ennek az ugrálásnak a mértékét, vagy valami ilyesmit miért nem tüntetnek fel a kijelzők adatlapjain? legyen az akár analóg, akár digitális eszköz. mert hiába turkálok az emlékeim közt, csak hiányjelet találok. nesze neked fogyasztói társadalom, még csak fel sem tűnik senkinek.
most néztem egy, azaz egy adatlapot randomra, teljesen átlagosnak tűnt. megtudtam belőle, hogy nagyszerűen döntök, ha ezt a terméket választom, továbbá örömömet fogom lelni benne. volt pár technikai jellegű adat, de semmit sem találtam ami az általam megfigyelt jelenség mértékét leírná. pedig idegesítő, hogy ugrál. ha vennék kijelzőt, ez is szempont lenne.