miért hazudnak a betöltéssel?

                                                  

egy egyszerű weblap, cikk, és hozzá a kommentek. ki tudja milyen megfontolásból, de ez utóbbiak ajax-al jönnek. hát legyen, jöjjön úgy. de mi történik, ha nincs, vagy le van tiltva a javascriptem?

akkor elkezd hazudozni sok lap azzal, hogy kiírja, hogy "betöltés", vagy magyarba különösen illő szöveggel: "loading". de miért? ennyire kókler banda van? nyilván aki letiltja a javascriptet, az jóeséllyel ért annyira hozzá, hogy automatikusan lefordítsa a "betöltés" szót magyarról magyarra: "ajax van vazze, kellesz neki javascript, hogy elinduljon a dolog". hogy elinduljon az, amiről már azt írták, hogy folyamatban.
csak azért, hogy jófej legyek, vázolok egy egyszerű, könnyen megvalósítható módszert, hogy őszinték maradhassunk:
nyilván egy valamilyen html tag-ben van a konstans tartalom, amibe a loading feliratot dugtad. no ezt a feliratot mentsd el vágólapra, majd a helyére írd be, hogy "kellesz neki javascript". (csak mert szeretjük a tájszólást) második lépésként a window.onload eseményére kösd rá azt a függvényt amit most fogsz megírni. a függvényben pedig cseréld le javascriptből a mondott html tag tartalmát a vágólapon lévő szöveggel. felőlem dom manipulációval, vagy innerhtml-el, ahogy szimpatikusabb.
dzsanázod? egy, azaz egy darab függvényt kellett megírni, ami ráadásul olyan mélységesen bonyolult, hogy akár egyetlen értékadással is megoldható, illetve egyetlen eseményre kellett figyelni. és az eredmény: nem hazudik a lapod.
annyit.
ugyanis lehet, hogy elhasal a javascript kódod valamiért idő előtt, ekkor sem fut le az ajax kérésed. az igazi megoldás az lenne ha onload-ra lecserélnéd a "kellesz neki javascript" szöveget "balfasz kódot írtam, mert elrosszult" szövegre. az ajax kérés elküldésekor pedig ha nem sikerült a httprequest objektumot feltámasztani, akkor annak megfelelő hibaüzenetet irsz a mondott dobozba, például "az ön böngészője túl gagyi az én programomhoz", majd ha sikerült elküldeni a kérést, akkor lehet azt a "betöltés" feliratot meg a nyamvadt csilli-villi animált gif-et kirakni. és a callback függvénybe meg azért figyeljél már, hogy mi érkezett meg, hogy érkezett-e valami, és annak megfelelően irj ki bármit is.
ez pont nem olyan hely, ahol el kéne dugni a helyzetfüggő üzeneteket. nem olyan bonyolult, csak pár sor az egész. légyszives tedd meg a kedvemért, különben balfasz kókler kódernak foglak gondolni, és ezen az sem változtat, ha a cikkben egy űberjó megoldásról írsz. ha meg nem vagy programozó, és valami előre megírt rendszert használsz, akkor keress másikat, mert aki ennyire figyelmetlenül ír kódot, az más bénaságokat is elkövet. vagy publikálj txt-be. és különben sem nehéz a frontpage express használata.
de ha már a weblapod is hazudik, mit vársz az emberektől?!