mező

                                                  

Művelődési ház

Bevezető, történet, felkészülés a legrosszabra:

Műveltük szépen a földet.
Sok növényt termesztünk sok féle földben és sok móddal.
Néha egymásnak is esünk, hogy a másik módszere nem gazdaságos, de az ilyen parasztháborúknak általában a közös italozás vet véget. Ha az nem, akkor a szolgabírók oszlatnak szét minket. (Ők értenek a legjobban a földműveléshez és ezért tiszteljük őket. Ez az élet rendje.)
A nap izzasztott minket nagyon, de már megszoktuk, régóta csináljuk ezt. Értjük a szakmánkat.
Egyszercsak jött egy kocsi a messzi városból. Ez egy olyan hely, ahol a földművelést nem ismerik, csak a földművesek által megtermelt javakat fogyasztják azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy ezt bárki megtudná csinálni. Hiszen mi olyan neház egy pl egy barackban?
Van héja, magja, husa oszt jóvan. Mit tudnak ők a háttérben zajló megfeszített munkáról? Figyelnünk kell a föld termelőkapacitására, az igényekre, stb.
Sokszor volt már ilyen. Városlakót szokott szállítani.
Általában azért jönnek, mert meg akarták váltani a földművelést, de nem jött nekik össze. Pl. barackot akartak termeszteni fa nélkül.
És tőlünk jönnek tanácsot kérni.
Azzal kezdik, hogy kiszállnak a kocsiból, és egy lélegzetvétellel elmondják, hogy ők mit akarnak.
Miután egymáson fetrengve kinevettük magunkat, általában csak értetlenül néznek. Megkérdezzük tőlük, hogy mit csináltak eddig.
A következő nevetés azután jön, amikor azt mondják, hogy eddig cserépben termesztettek füvet, de most már vmi komolyabbat akarnak. Pl barackot. (Igen. Ez a kedvenc gyünölcsöm.)
Mi elkezdünk nekik mesélni a barackfákról, az oltásról, a permetről, a trágyázásról és a földről.
Mikor tovább faggatozik, elküldjük a helyi könyvtárba.
Ekkor két lehetőség van:
-Vagy hazamegy a városba és tovább termeszti a füvet cserépben, és ha kérdezik, ő földműves.
-Vagy valóban elmegy a helyi könyvtárba, és pár nyár múlva már földművesként üdvözölhetjük körünkben.
De ezek előtt van még egy fázis. Ez az anyázós szakasz. Van, akinél nem jelentkezik, van aki egy pár mondat erejéig önzőnek titulál minket, stb.
De sajnos olyan is van, hogy ez a fázis nem ér véget. Sőt. A városlakó miután hazament, gyakran visszajön egy-két beszólás erejéig. Mi ilyenkor megpróbáljuk lekapcsolni. Néha sikerül. Egyszer pl egy egész varázserdőt kiirtottunk.
De van, hogy nem. Ilyenkor a szolgabíró megpróbálja a rendszám alapján megakadályozni, hogy idejöjjön. Ilyenkor egyébként az összes eddigi ténykedését eltünteti, hogy még az emléke se rontsa a Mezőt.
De ezek nagyon sunyik. Lecserélik a rendszámot, maszkot húznak, és újra jönnek. A szájszaguk alapján legtöbbször kiszúrjuk őket.
<hr>