kocsmakereső

                                                  

ez egy telefonos alkalmazás. pénztárcánknak megfelelő kocsmákat, kocsmázókat lehet vele keresni.

mindenképpen olyan architektúrát javaslok, ami nem, vagy csak részben igényel központi szervert. mivel alkoholról van szó, ezért már maga a regisztráció is problémás lehet.
mindenképp érdemes valamilyen módon azonosítani a felhasználókat, viszont a név/email cím, stb. azonosítás jelen esetben szinte biztosan rontana a népszerűségen. képzeljük csak el, hogy a főnökünk rákeres hogy melyik beosztottja ivott hajnali 4ig. két megoldást javaslok: telepítpéskor generált uuid, vagy imei. utóbbi akkor is jó lehet hogyha valami extra nagy bajt okoz a felhasználó, akkor rendőrség utána tud járni, hogy ki volt az.
érdemes minden releváns adatot a kliensen tartani, mert ugyan van mobilnet, ingyen wifi, de jellemzően pont akkor nincs amikor kéne. tipikusan amikor hajnali egykor kidobnak a kocsmából hogy zárnánk, és kéne keresni másikat. javaslom a kliensen adatbázis létrehozását: sqlite vagy egyszerű szövegfájlokkal megoldott.
a szinkronizáció során balgaság lenne minden adatot mindig letölteni, elég lenne, ha a kliens elküldené hogy mikori adatai vannak meg, és az ehhez képesti változást kapná csak meg válaszként. erre ideális lenne az svn például, ezért javasoltam egyszerű szöveges fájlokat. természetesen a frissítés észrevétlenül a háttérben zajlana.
ha nagyon népszerűvé válna az app, és attól tartanánk hogy több ezer félrészeg épp egyszerre terheli frissítési kérésekkel a szervert, akkor lehet egy olyan megoldást, hogy ha 0.1 másodpercen belül érkezett a szerverre kérés akkor mindenféle művelet nélkül, csak egy "gyere később" választ adna - ez természetesen az 5xx-as szerverhibák hibaoldala is lehetne. a kliens ekkor legalább egy percig békén hagyná a frissítés témakörét.
az alkalmazásban lehetőség lenne egy meglátogatott helyről infókat feltölteni. tipikusan mit, mennyiért, mikor és hol ittam. "regisztrációkor" vagyis első használatkor, saját jellemzőket lehet feltölteni, mint például "szeretem a sört", "szerelem az autókat" vagy "szerecsen a dió". na jó, az utolsó hülyeség. :) lehetőség lenne még egy helyről adott más vélemény megerősítésére, vagy gyengítésére. ennyiben ki is merül a kliensek adatszolgáltatása.
amikor egy helyen kettő vagy több kliens tartózkodik, azok kommunikálni tudnak egymással. egyrészt adatbázist szinkronizálni - kímélendő a szervert - másrészt kijelezni, hogyha hasonszőrű érdeklődési körrel rendelkező személy van a közelben. ha mindketten úgy akarják, akkor akár hangjelekkel megmutatni a másik személyt, ivóközösséget építve így.
a kereső alkalmazás keresés funkciójában megadható hogy milyen piát, milyen ártartományban keresek, illetve hogy magányos/zárt-közösségi piálást tervezek, vagy hajlandó vagyok mások társaságát elviselni. a keresőnek egy sematikus térképet is a kliensen kell tartania, ellenkező esetben internetkapcsolatot igényelne ez pedig nem megfelelő.
az alkalmazásnak fel kell ismernie, hogy egy kocsmában, vagy az utcán tartózkodunk. utóbbi esetben, ha az éves átlaghőmérséklet az adott napon/éjszakán nagyon hideg, akkor ébresztgetnie kell a felhasználót. giroszkóppal detektálhatja két ébresztés közben eltelt időt: ha reménytelen, meg sem mozdul, akkor érdemesebb több időt várni, míg ha kezd magához térni, akkor gyakrabban/hangosabban. ha felébredt, akkor választható hogy "haza" vagy "kereső" módba vált.
haza módban útvonaltervet készít, menetrendet elemez.
természetesen saját készülékeiken kocsma tulajdonosok is használhatják, azonban ha valótlan adatokat adnak meg, és sok leszavazó/gyengítő vélemény érkezik, akkor a későbbi adataik már eleve gyengítve fognak érkezni, kritikus esetben pedig figyelmen kívül lesz hagyva.
érdekes lehet még a kocsmázások alkalmával bejárt út úgy az egyénnek mint közösségi szinten. legnépszerűbb helyek. árak változása.