az internetről

                                                  

minő nagyszerű dolog ez itt kérem. megannyi információ, lehet keresgélni és találni. bármiről, bárkiről bármit. lehet hozzászólni, új tartalmat felvinni, csillagozni, lájkolni, képeket feltölteni, megosztani, követni, elküldeni, fogadni, letiltani, bejelölni, stb.

de én a másik oldalon állok. ott ahol fehér lappal kezdődik minden. ahol én hozom létre azokat az eszközöket amikkel majd lehet azokat a dolgokat csinálni amiket fent leírtam. amikor én elkezdem a tevékenységemet, akkor még csak gondolatban létezik az egész. amikor végzek, akkor már milliók érik el. ezt csak azért írom le, hogy nagyobb súllyal essen latba a véleményem. mert egy vélemény következik. egy lesújtó vélemény.
véleményem szerint az internet egy fostalicska. csak így. soroljam?
ott vannak mindjárt a levelek. e-mail. milyen nagyszerű, még papír sem kell hozzá, és írhatok levelet akinek csak szeretnék. csak a kurva spam ne lenne. és mindez miért? mert szar az egész és az alapjaitól kezdve rohad. az egész levelezés ott lett elcseszve, hogy push alapú. azaz ha valakinek mondandója van, akkor az elküldi a levelét, benyomja a címzett postaládájába. egy szórólapot elég egyszerű bruteforce-al minden létező és nem létező címre elküldeni. a megoldás az lenne, hogyha pop alapú levelezést használnánk (és itt nem a levelező kliens és a szolgáltatója közötti adatcserére gondolok) hanem egész egyszerűen ha valakinek mondandója van, az a saját szolgáltatójához benyomja, hogy itt egy levél, majd jönnek érte. ez is könnyen alakítható spam forrássá, sőt, talán könnyebben mint a monstani, de akárhogy is, de az kell, hogy a küldőnek is fájjon a küldés és tárolás, ne csak a fogadónak. mindenesetre ha kiderül egy szolgáltatóról, hogy kamuleveleket szolgáltat, akkor arra többé rá se fog nézni a többi szolgáltató.
weboldalak. egy darabig tök jó volt a helyzet, nem volt ilyen csicsa mint most. a tartalom volt a lényeg, nem a megjelenés. aztán minden elromlott. a reklámokkal kezdődött a dolog, és most már ott tartunk, hogy a beágyazott reklámok, szociálmédiák, analizáló scriptek és miegyebek konkrétan több forgalmat és adatmennyiséget generálnak mint maga a tartalom. jelenleg megoldás lehet rá a https://adblockplus.org/ címen található bővítmény. és még a betöltési sebességet is gyorsítja. de ettől még szar az irány, amerre haladunk. sajnos ezt az irányt nem olyanok határozzák meg akik értenek a technológiához mélyen.
és ha már szóba került: szociálmédia vagy mi a retek. mennyi sok időt el tud venni mások szarjainak olvasása, megtekintése. holott az esetek 99%-ában nem is az övék, csak továbbosztott tartalmak ezek. gyakorlatilag alig van önmaga a saját gondolatait osztja meg például egy facebookon. vagy csak az én ismerőseim ilyenek? borzalmas mennyiségű szemét keletkezik minden nap pár egérkattintással. igazából ha ezt az irdatlan mennyiségű munkát valami hasznosra lehetne fordítani, az de jó lenne. mondjuk az egér gombjaiba áramtermelő cuccot tenni amivel vagy visszatáplálja a gépet, vagy csak a saját fogyasztását csökkenti, már ez is jó lenne. ugyanígy a billentyűzetbe is. de sok ember vállalja a gondolatait - bár ne tenné - és blogot ír, twittert használ, mittudomén. én is, de minek... ez azon kívül, hogy sok időt elvesz másoktól, még sokszor egy fertőző betegséget is terjeszt. mégpedig a butaságot. minden blog nem más, csak egy ember, vagy csoport véleménye. nem tény, nem tankönyv, csak egy nyomorult vélemény. ideje lenne ha ez tudatosulna mindenkiben és amikor elolvas egy ilyet, akkor nem ész nélkül elkezdené majmolni azt, hanem utánajárna. a másik az a vicceskép, viccesvideó. nem, nemvicces. de még ha az is, akkor sem a sajátod. borzalmas szerintem, hogy még saját logóval vizjelezik is mások munkáját. használtad már például képekhez ezt: www.tineye.com egy-egy új poénről hamar kideríthatő, hogy valójában már szakállas a dolog, és amúgy kinek a kezemunkáját dicséri. lehet más tollával ékeskedni, de én például sose szerettem az ilyeneket.
majd kommentben folytatom egyszer, mert van még sok, csak most elegem lett az egészből...