véges mért egységek, mértékegységek

                                                                                                                                                                                                                                                                                       


olyan is lehetne, hogy a mértékegységek, illetve a mért egységek se nem lineárisan, se nem logaritmikusan lennének, hanem a gyakori tartományban nagyobb intervallum lenne mint a nem gyakoriban.

mondjuk a hőmérséklettel szemléltetve: -10..+40 gyakorinak mondható mindennapjainkban, ennyi fokon fagy a viz, esik a hó, lázból is elég ennyi, fürdővíznek is jó, és a kinti léghőmérséklet is gyakran beleesik ebbe a tartományba. ezért ezt a tartományt, ezt a most még 50 fokot osszuk 1000 részre. -40..-10 is elő szokott fordulni, itt laknak az eszkimók és a mirelit áru, de volt már ilyen telünk is. de nem olyan gyakran. szóval ezt a tartományt osszuk 100 részre. -273..-40 igen ritka eset, igazából csak tudósok játszanak ilyen tartományban, nekik meg úgyis tökmindegy hogy 2 vagy 7 tizedesjegyre pontosan adják meg. ezt osszuk fel 10 részre. felfelé hasonló eloszlást követve. tehát azt kapjuk, hogy 0-10 fokig a tudósok játszanak. 10-110 az eszkimók. 110-1110 éljük mindennapjainkat. 1110-1210 leforrázunk mindent, és méndjuk még a ként is megolvasztjuk. 1210-1220 tartomány már olyan meleg hogy felesleges szofisztikálni, mindenki meghal akinek ennyi a láza. lényeg hogy itt tartjuk a vas olvadáspontját, a nap felszini és maghőmérsékletét, és még azokat a gigászi hőket is amiket el sem tudunk képzelni. amúgy sincs értelme egymillió és másfélmillió fokot mondani, sosem tudjuk igazán átérezni a kettő közti kölönbséget. viszont így azt nyertük, hogy véges lett a végtelen. ábrázolható például 128 biten a világ összes hőmérséklete. persze a megfelelő pontossághoz további bitek is kellhetnek, de nagyságrendileg igen.

na?

Kód újratöltése
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                        megvan a véleményem, nincs egyedi nevem, mit tegyek?, használati útmutató nőkhöz, ne vedd el a fókuszt, alternatív csirkehúsleves, metaüzenet, miért hazudott?, érintőkábel, hogy hívnak?, te cigány vagy?, Ezek menthetetlenek, két hónap, programozós ünnepek, a rövidítésekről, a programozás törvényei, az időutazás és az időzónák kapcsolata, Téged ma mivel húztak le?, Itt vannak az új villamosok, Nincs értelme az örök életnek., sztárvendég beharangozó, mobilalkalmazás menekülteknek, az igazság, nincs nincs, buzik, félreérthetetlen bizonyíték a globális felmelegedésre, rutyóka, a gépek lázadása, máv hó zrt, társkeresős logikai feladvány, ezt én meguntam, a vízválogató, 0da81467f1fe8ed61b9c42725e362653 - 11111011111, ux, GYK, az esőkabát a szárazság ellen, pártatlanul, megbeszélések, 70, terpesz, a két legnagyobb piaci rés az offline üzenetkézbesítés terén, mennyire borzasztóan sok idő tellik el két péntek között?, novenber, rossz ötlet, a világról alkotott indokolatlanul hibás elméletek közül az egyik
« <  > »