pixelhazugság

                                                                                                                                                                                                                                                                                       


az előbb épp a naplómban gyönyörködtem, játszottam a szinekkel, hover-rel, ilyesmivel, amikor is elő kellett vennem egy... nagyítót! vajon miért?

az történt, hogy az alapértelmezett stílusban az a link, amelyik az éppen mutatott oldal linkje, az ugyebár piros színű. de örökli a többi linktől a hover-t, így aztán, ha fölé viszem az egeret, akkor zöld lesz. két számítógépes alapszín. és ahogy ott mozgattam az egeret, feltűnt, hogy a link is elmozdul. ilyet szoktam látni más oldalon is, ahol hover-nek mondjuk félkövéret adnak meg, míg linknek normal-t, aztán egy nem tervezett egérmozdulat képes áttördelni az egész oldal felépítését. de itt szó sincs ilyesmiről, ugyanaz a betűtipus, forma, méret, minden, egyedül a szín változik. crt monitoron megérteném, ott egy pixelbe 3 subpixel van elhelyezve, aztán attól függően, hogy melyiket izgatja fel az elektronsugár, annak megfelelő szín látszik majd. értelemszerűen ott nem lehet fizikailag egy helyen a 3 szín, így ott egyértelmű lenne az ugrálás. de most laptopon nézem a saját kijelzőjével.

hát ft. (fasz tudja) ahogy vizsgálgatom nagyítóval, olyan mintha függőleges csíkok lennének az egyes pixelekben, tehát olyan, mintha sok subpixel lenne, és a crt-hez hasonlóan nem egy helyen, így ennyire eltérő váltás esetén érzékelhető az elmozdulás.

és ami miatt billentyűzetet ragadtam: ennek az ugrálásnak a mértékét, vagy valami ilyesmit miért nem tüntetnek fel a kijelzők adatlapjain? legyen az akár analóg, akár digitális eszköz. mert hiába turkálok az emlékeim közt, csak hiányjelet találok. nesze neked fogyasztói társadalom, még csak fel sem tűnik senkinek.

most néztem egy, azaz egy adatlapot randomra, teljesen átlagosnak tűnt. megtudtam belőle, hogy nagyszerűen döntök, ha ezt a terméket választom, továbbá örömömet fogom lelni benne. volt pár technikai jellegű adat, de semmit sem találtam ami az általam megfigyelt jelenség mértékét leírná. pedig idegesítő, hogy ugrál. ha vennék kijelzőt, ez is szempont lenne.

Kód újratöltése
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                        megvan a véleményem, nincs egyedi nevem, mit tegyek?, használati útmutató nőkhöz, ne vedd el a fókuszt, alternatív csirkehúsleves, metaüzenet, miért hazudott?, érintőkábel, hogy hívnak?, te cigány vagy?, Ezek menthetetlenek, két hónap, programozós ünnepek, a rövidítésekről, a programozás törvényei, az időutazás és az időzónák kapcsolata, Téged ma mivel húztak le?, Itt vannak az új villamosok, Nincs értelme az örök életnek., sztárvendég beharangozó, mobilalkalmazás menekülteknek, az igazság, nincs nincs, buzik, félreérthetetlen bizonyíték a globális felmelegedésre, rutyóka, a gépek lázadása, máv hó zrt, társkeresős logikai feladvány, ezt én meguntam, a vízválogató, 0da81467f1fe8ed61b9c42725e362653 - 11111011111, ux, GYK, az esőkabát a szárazság ellen, pártatlanul, megbeszélések, 70, terpesz, a két legnagyobb piaci rés az offline üzenetkézbesítés terén, mennyire borzasztóan sok idő tellik el két péntek között?, novenber, rossz ötlet, a világról alkotott indokolatlanul hibás elméletek közül az egyik
« <  > »